Start > Kaffeparlör

Kaffeparlör

Bookmark and Share

Bica

Espresso på portugisiska.

Liten mängd (2-4 cl) mörkt fylligt kaffe täckt av ett fast skum (crema).

Café au lait

Café au lait består av lika delar varm mjölk och kaffe, helst mörkrostat. Serveras i stora koppar.

½ kaffe
½ varm mjölk.
Häll i mjölken först, därefter kaffet.


Café canario

En café solo / espresso toppad med kondenserad mjölk (söt, tjock, ihopkokt mjölk).
(Spanien)

Café con hielo

Sött kaffe som hälls över is (Spanien).

Café con leche

Caffè latte i Spanien.

1/3 Espresso, 2/3 ångad mjölk, lite eller inget skum.

Ånga mjölken tills den blir krämig, eller om du saknar ångrör, värm mjölken under vispning, utan att koka. Häll i det nybryggda kaffet. Servera gärna i glas.
Om du inte har tillgång till en espressomaskin, prova mokabryggt kaffe. Starkt filterbryggt (helst mörkrost)går också bra.

Innehåller mer mjölk än cappuccino.


Café del tiempo

Som Café con hielo men med citronskiva.

Café solo

Espresso i Spanien.
Liten mängd (2-4 cl) mörkt fylligt kaffe täckt av ett fast skum (crema).

Caffè macchiato

Kaffe "fläckat" med lite mjölk, en starkare caffè latte alltså.

Caffè americano

Espresso med hett vatten.

En enkel espresso i en vanlig kaffekopp, som fylls upp med hett vatten.
För den som tycker en vanlig Espresso är för stark.


Caffè cioccolato

Ungefär som caffé mocha.

Lika delar espresso, varm choklad och ångad mjölk, ev. vispgrädde.

Caffè con panna

Espresso (Liten mängd (2-4 cl) mörkt fylligt kaffe täckt av ett fast skum) med vispad grädde.

Caffè freddo

Kallt starkt kaffe (espresso el. moka) och socker.

Caffè latte

1/3 Espresso, 2/3 ångad mjölk, lite eller inget skum.

Ånga mjölken tills den blir krämig, eller om du saknar ångrör, värm mjölken under vispning, utan att koka. Häll i det nybryggda kaffet. Servera gärna i glas.
Om du inte har tillgång till en espressomaskin, prova mokabryggt kaffe. Starkt filterbryggt (helst mörkrost)går också bra.

Innehåller mer mjölk än cappuccino.

Caffè latte freddo

Kall Espresso med mjölk och socker.

Brygg espresson. Häll kaffet i en tillbringare och blanda i önskad mängd mjölk och socker. Rör om tills sockret löst upp sig. Ställ tillbringaren i kylskåpet. Kaffet är färdigt att dricka då det blivit kallt.
Om du inte har tillgång till en espressomaskin, kan du prova med mokabryggt kaffe eller starkt filterbryggt (helst mörkrost).

Caffè maracchino

Lika delar espresso med varm mjölk.

Caffè mocha

Lika delar espresso, varm choklad och ångad mjölk, ev. vispgrädde.

Caffè romano

Espresso med spiralformad citronskalsstrimla.

Cappuccino

Lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum.

Cappuccino chiaro

Cappuccino med mer mjölk.

Cappuccino freddo

Cappuccino med is.

Cappuccino scuro

Cappuccino med mindre andel mjölk.

Corretto

Espresso med 2-3 cl grappa, sambuca, konjak eller annan sprit.

Den italienska kaffekasken, serveras i små glas.

Cortado

Lika delar espresso och ångad mjölk. (Spanien)

Corto

Annat namn på ristretto.

Doppio

Dubbel espresso.

Espresso

Liten mängd (2-4 cl) mörkt fylligt kaffe täckt av ett fast skum (crema).

Espresso granita

En fryst kristalliserad espresso. (Liten mängd (2-4 cl) mörkt fylligt kaffe täckt av ett fast skum.)

Espresso macchiato

Espresso med lite skummad mjölk på toppen.

Flat White

Australiensisk version av cappuccino med mindre mjölkskum än vi är vana vid.

Frappé di caffè

Ett slags espressomilkshake, ev med grädde och/eller glass

Galão

En espresso med mycket mjölk serverad i glas (portugisiska)

Latte macchiato

Ångad mjölk "fläckad" med lite espresso, en svagare latte alltså.

Leche manchada

Latte macchiato i Spanien.
Ångad mjölk "fläckad" med lite espresso, en svagare latte alltså.

Long Black

Australiensisk motsvarighet till lungo. (
Espresso med större mängd vatten.)

Long Coffee

Kallas en Lungo i USA. (
Espresso med större mängd vatten.)

Lungo

Espresso med större mängd vatten.

Meia de leite

En espresso med mycket mjölk serverad i kopp (Portugal)

Melange

Dubbel espresso med varm choklad toppad med skummad mjölk.

Melange betyder blandning och flera varianter förekommer.

Ponce Livornese

Varm variant av coretto.

Ristretto

Ristretto bryggs med hälften så mycket vatten som vanlig espresso

Shakerato

Variant av caffè freddo, iskyld i shaker.

Short coffee

Detsamma som ristretto och corto

Vanilla latte

Ångad mjölk samt espresso spetsad med vanilj.